Zadels

Paardenosteopathie in combinatie met Jack Meagher sportmassage

Rugproblemen bij paarden tegengaan

Veel problemen in de schoft en de rug van het paard worden veroorzaakt door een slecht passend zadel. Het heeft dan ook geen zin om rugproblemen op te lossen, en er daarna terug een slecht zadel op te leggen. Maar hoe kan je nu rugproblemen bij paarden regio België tegengaan? Ingrid De Boelpaep geeft u graag enkele tips voor het gebruik van zadels.

Breedte van het zadel

De breedte van veel zadels op het gebied onder de zit is dikwijls zo smal dat het zadel drukt op de werveluitsteeksels. De ideale positie is dat het zadel 2 à 3 cm van de werveluitsteeksels ligt. Het zadel moet op de rugspieren rusten. Dit komt bij veel paarden al gauw neer op een totale breedte van 10 à 14 cm (volwassen vuistbreedte). Daarbij komt ook dat de werveluitsteeksels van voor tot achter vrij moeten liggen. Het zadel mag dus niet smaller toelopen in het laatste deel.

Vulling van de kussens

Oudere zadels hebben dikwijls heel harde kussens. Als dergelijke zadels dan ook nog eens te smal zijn voor de wervelkolom, dan kunnen ze veel schade aan het ruggebied toebrengen.

Positie van het zadel op de rug

Het gebied tussen de voorbenen en iets meer naar het midden van de buik, is een heel gevoelig gebied met belangrijke zenuwvertakkingen. De positie van de singel is dus heel belangrijk. Te vaak constateer ik dat het zadel te veel naar voor wordt gelegd, over het schouderblad. Dit is verkeerd. Het zadel moet achter de rand van het schouderblad geplaatst worden. Het schouderblad moet vrij kunnen bewegen.

Scheve paarden

Paarden die heel scheef zijn in de bespiering, zijn paarden met wervel- en spierproblemen. Die problemen moeten eerst opgelost worden, vooraleer een aanpassing aan het zadel kan gedaan worden. Het is voor dergelijke paarden ook heel belangrijk dat ze bij het berijden correct recht gericht worden. Dit is trouwens belangrijk voor elk bereden paard.

Dieren verdienen de beste zorgen

Betaalbaar voor iedereen

Prijzen

Hier vindt u de prijzen van Ingrid De Boelpaep voor osteopathie en sportmassage voor paarden en honden.

Links

Hier vindt u enkele nuttige links over osteopathie bij paarden en honden. Bekijk ook de opleidingen van Ingrid.

Blog

Op deze blog van Ingrid De Boelpaep leest u boeiende artikels over paarden en honden. Een aanrader !