Naar aanleiding van de demo die ik gegeven heb op FHE 2019, leek het mij een goed idee om hier een artikeltje over te schrijven.
Waarom stretchen?
Om je paard zoveel mogelijk vrij van blessures te houden, is een gezonde bespiering nodig. Je paard soepel en flexibel houden is hierbij dan ook een belangrijke factor. Door regelmatig te stretchen ga je ervoor zorgen dat de spiervezels verlengen.Hierbij gaat :- de bewegingsvrijheid, de flexibiliteit, het atletisch vermogen en de souplesse vergroten- de spierpijn, spanning en stijfheid verminderen- risico op blessures verminderen- coördinatie verbeteren- circulatie verbeteren
Er zijn 2 manieren van stretchen.
Allereerst is er de actieve stretch met het voorbeen en het achterbeen. Dit is een stretch die door de mens wordt uitgevoerd bij het paard. Het paard moet ontspannen zijn en vertrouwen hebben om dit toe te laten.
Belangrijk is hierbij om nooit te forceren. Wanneer het paard terugtrekt, geef je mee of laat je los. Daarna begin je opnieuw, tot het paard ontspant en de stretch toelaat. Je begint steeds laag, de hoef richting grond. Als het been mooi gestrekt is, houdt je eventjes aan en dan ga je zachtjes omhoog en houdt je terug eventjes aan. Je kan ook kleine cirkelbewegingen maken met het been, daar worden de meeste paarden rustig van. De benen kunnen naar voor en naar achter bewegen. Je doet dus best zowel een stretch met hetzelfde been naar voor, als naar achter.
De tweede manier is de passieve stretch. Hierbij maakt het paard de stretchbeweging zelf, gestimuleerd door een klein snoepje.
1) wortel tussen de voorbenen (te vergelijken met onze sit ups)
Doel: optillen en buigen van de schoft, verbeterde bespiering van de bovenlijn, buikspieren en flexibiliteit van de rug.
Laat het paard zijn hoofd tussen de voorbenen door naar beneden en naar achter strekken, om het snoepje te pakken. Houdt de wortel vlak bij de lippen, houdt de stretch een 10-tal seconden aan, alvorens hem de wortel te laten opeten. Herhaal dit, en neem zijn hoofd hierbij verder mee naar achter, zodat de rug meer gestrekt wordt.
De bedoeling is om zo laag mogelijk tegen de grond en zo ver mogelijk naar achter.
2) wortel laag en naar opzij (te vergelijken met schuine sit-ups)
Doel: optillen en zijbuiging van de ruggenwervels en buigen van de halsaanzet, verbeteren van de rompstabiliteit, versterken van de buikspieren en soepeler maken van de rug.
Ga met je rug tegen de ribbenkast van je paard staan, thv de singel. Neem het snoepje in de hand die het dichtst tegen de staart is (linkerhand aan de linkerzijde van de paard) en vraag het paard zijn hoofd voor u langs te buigen. Houdt de wortel een stukje onder je knie, houdt de stretch een 10-tal min aan, alvorens het snoepje te laten opeten. Herhaal dit een aantal keer en ga steeds verder met hoofd naar achter.
De bedoeling is ook hier om zo laag mogelijk tegen de grond en zo ver mogelijk naar achter.
3) naar achter zetten van je paard
Doel: optillen en buigen van de rug, sterker maken van de spieren van de achterhand, stimuleren van buiging van het SI-gewricht.
Laat je paard voorwaarts stappen en dan actief halt houden. Moedig hem aan om achteruit te stappen door lichte druk uit te oefenen op zijn borst en boeg. Zodra het paard de oefening kent, is er minder druk nodig. Houd het hoofd zo laag mogelijk, om de rug omhoog te laten komen. Begin met een paar passen en vraag geleidelijk meer tot 10 passen per keer.
4) over een cavaletto stappen
Doel: optillen en buigen van de rug, heup, schouder, elleboog, voorknie, knie en spronggewricht. Sterker maken van de spieren die betrokken zijn bij het ondertreden van de achterhand, het buigen van de heup en de stabiliteit van het bekken. Verbeteren van de souplesse van schouder, elleboog, heup, knie en spronggewricht.
Laat het paard langzaal over een cavaletto op de grond stapppen. Draai de cavaletto geleidelijk op de hoogste stand. Moedig het paard aan (desnoods met een snoepje) om zijn hoofd laag te brengen om naar de cavaletto te kijken.
Doe deze oefening aan de hand en onder het zadel en doe hem heel regelmatig.
Zo zijn er nog een aantal oefeningen die je kan doen met je paard, maar het is goed om met deze oefeningen te beginnen. Als je dit regelmatig doet, zul je zeker een versoepeling merken bij je paard.
Wanneer je opmerkt dat een bepaalde oefening echt moeilijk is en moeilijk blijft, of dat een oefening aan de ene kant beter gaat dan aan de andere kant, dan kan het wel zijn dat je paard ergens een blokkade heeft in zijn rug en/of hals. Als je bv opmerkt dat jet paard bij de zijwaartse buiging zijn hoofd kantelt, in plaats van mooie buiging, dan is er waarschijnlijk een blokkade in zijn OAA gewricht (gewricht tussen hoof-1ste halswervel-2de halswervel).
Ik wens jullie alvast veel plezier met deze oefenigen.
Lees meer in « Hoe beweegt uw paard? » van Gillian Higgings en Stephanie Martin.