Je bekijkt nu Wat vertelt ons de houding van een paard

Wat vertelt ons de houding van een paard

Je hoort zo dikwijls de commentaar “oh, de moeder of vader was ook zo gebouwd, dus daar is niets aan te doen”. Niets is minder waar. Wisten jullie dat de houding van het paard NIET enkel genetisch bepaald is, maar ons veel vertelt over mogelijke spier- en wervelproblemen?

Links een foto van een Fries met een heel strakke hals.  Dit paard komt heel fier over.  Dergelijke foto’s zien we toch zo veel en vinden we dus heel normaal. Maar dit is eigenlijk helemaal niet normaal. Dit kan natuurlijk een momentopname zijn waarbij het paard zich fixeert op iets in de verte. Maar de kans is groot dat het paard zijn hoofd zo hoog houdt, omdat hij door spanning in zijn hals- en rugspieren zijn hoofd moeilijk omlaag kan houden. Dit paard zal heel moeilijk voorwaarts neerwaarts kunnen bereden worden. Daarnaast een foto van een Fries met een ontspannen hals.  Het kan dus wel, ook bij Friezen. 

   

Op de foto hieronder zien we een paard met behoorlijk veel spierspanning over zijn hele lichaam.  Het is toevallig weer een Fries.  Naast de strakke hals staat dit paard zowel met voor- als achterbenen achter de loodlijn.  Dit is helemaal niet genetisch bepaald, maar wijst gewoon op behoorlijk wat spierspanning over het hele lichaam en problemen ter hoogte van de wervels.


                            
Nog een laatste voorbeeld.  Kijk naar het paard links onderaan. Dit paard vertoont zowel spanning in de hals als in de staart. “Dit komt door de opwinding” wordt er dan gezegd. Ja, dat kan wel, maar dat zal niet de enige oorzaak zijn. Ook kan je zien dat het linker achterbeen niet mee is in de beweging en niet voldoende onder de massa komt.  Het paard op de rechtse foto heeft daarentegen een mooi ontspannen hals.

    

We zien eigenlijk meer gespannen dan ontspannen paarden en  juist daarom denken we dat dit normaal is.  Ik hoop dat jullie nu begrijpen dat dit alles behalve normaal is. Het paard zou helemaal niet zo gespannen door het leven moeten  gaan. Deze problemen zijn meestal heel goed op te lossen door osteopathie en/of sportmassage.

De houding van een paard kan ons nog meer vertellen. Meer hierover in een volgende blog.