Je bekijkt nu Onethische fouten bij de training met paarden

Onethische fouten bij de training met paarden

Het gedrag van paarden wordt dikwijls toegeschreven aan dominant, agressief, manipulatief, stout, moedwillig misleidend gedrag, enz.  Deze denkpiste heeft een negatieve invloed op de manier waarop we met paarden omgaan.

Een fundamenteel  principe om te werken met paarden is voor mij DAT JE DE WARE AARD VAN PAARDEN MOET RESPECTEREN.

Paarden zijn vluchtdieren, dit is algemeen geweten. Hun manier van overleven is wegvluchten. Dit komt omdat zij moeilijk kunnen omgaan met moeilijke situaties. In conflict gaan, agressie, … is geen normale manier van overleven bij een vluchtdier. Zij zouden hierdoor heel gemakkelijk gewond kunnen geraken en dat kan fataal zijn.

Paarden hebben de kracht en de mogelijkheid om ons te doden. Maar zij gebruiken dit niet tegen ons. Een agressief, dominant, stout, moedwillig misleidend dier, zou ons wel zonder aarzelen aanvallen.

Paarden daarentegen, laten ons toe om hen te controleren en aan te passen.  Een tekort aan inzicht van hoe zij functioneren, kan dus hun gedrag negatief beïnvloeden.

Een paard dat niet graag gepoetst wordt, aangeraakt wordt, dat zijn oren naar achter brengt, dat niet graag bereden wordt, …. Is geen dominant, moedwillig misleiden en agressief dier. Een dergelijke reactie is meestal een gevolg van angst, pijn, omgevingsfactoren, gebrek aan ervaring, gebrek aan vertrouwen in de ruiter, …

Eigenlijk is heel dikwijls de mens het paard zijn grootste probleem.