Het bruine paard op de foto hieronder staat met de voorbenen in onderstand. Wanneer een paard dikwijls in een dergelijke houding staat, kan dit wijzen op maaglast. Wanneer wij maaglast hebben gaan we ook dikwijls een beetje gebogen lopen, omdat we pijn hebben. Bij een paard is dat niet anders.
Merk op de foto hieronder dat beide benen aan de rechterzijde naar elkaar toe staan. Rechter voorbeen staat naar achter en rechter achterbeen staat naar voor. Dit kan natuurlijk puur toeval zijn, maar als het paard regelmatig in deze houding gaat staan, kan dit wijzen op pijn aan de rechterzijde, waar het grootste deel van de lever ligt. De pels van dit paard ziet er ook niet zo glanzend uit, wat het vermoeden van leverproblemen ondersteunt.
Ik heb deze foto’s van het internet genomen en heb deze paarden dus niet zelf onderzocht. Ik vermoed wel dat indien deze paarden osteopathisch onderzocht zouden worden, er waarschijnlijk blokkades in de regio van de lever- en maaginnervatie teruggevonden zouden worden (onderaan de schoft). Door deze wervelblokkades op te lossen door manuele manipulatie, kan de zenuwinformatie ter hoogte van de lever en/of maag zich terug normaliseren, alsook de doorbloeding. Hierdoor kunnen lever en maag zich herstellen. Het paard zal zich na een paar weken veel beter voelen en dit zal tot uiting komen in zijn houding.