

Het sacro-iliacaal gewricht wordt gevormd door het sacrum (heiligbeen), het heupbeen (os ilium) en allerlei ligamenten.
Deze regio is heel belangrijk in de voortbeweging van het paard. De krachten van de achterhand worden hier doorgegeven aan de wervels (rug) en gaan zo over naar de voorhand. Dit gewricht zorgt tevens voor stabiliteit en absorptie van schokken.
Pijn in het SI gewricht kan op elke leeftijd voorkomen. Het is dikwijls het gevolg van trauma (vallen, uitglijden, … ). Er lijkt niets gebeurd te zijn, het paard vertoont niet onmiddellijk duidelijke kreupelheid en er wordt gewoon verder gewerkt met het paard.
Paarden die “downhill” gebouwd zijn (schoft lager dan de achterhand) lijken er meer gevoelig voor te zijn. Steeds in dezelfde discipline trainen, zonder veel afwisseling kan bijdragen aan SI-problemen. Het paard is niet gemaakt om bv steeds cirkels te moeten rijden, dit is nefast voor zowel zijn/haar fysieke als mentale gezondheid.
Wat zijn nu tekenen van SI-problemen?
Kreupelheid kan voorkomen, maar is zeker niet het meest voorkomende symptoom.
Een veelkomend SI probleem is een algemene verminderde prestatie. Het paard wil niet vooruit. Bepaalde oefeningen willen echt niet lukken of er is een grote asymmetrie (buiging, pirouettes, ….). Verminderde impuls vanuit de achterhand, moeilijke verzameling, problemen met de galop zijn ook veel voorkomende symptomen.
Bokken en slaan bij het werken onder het zadel, zijn ook dikwijls tekenen van pijn.
Klinische tekenen worden dikwijls pas zichtbaar wanneer het paard bereden wordt. Maar sommige symptomen wijzen op algemeen discomfort: regelmatig van been veranderen (gewicht verplaatsen), moeilijk blijven staan bij de hoefsmid of moeilijk achterbeen geven bij de hoefsmid.
Het goede nieuws is dat problemen aan het SI-gewricht opgelost kunnen worden. Deze problematiek kun je dikwijls goed behandelen met osteopathie. Medicatie is niet altijd nodig.