Je bekijkt nu Geef een verlamde hond niet te snel op

Geef een verlamde hond niet te snel op

Verlamming in de achterpoten komt bij honden meer voor dan je zou denken, zowel bij jonge als bij oudere honden. Het ene moment is er niets aan de hand met de hond, maar plots treedt er een verzwakking op in de achterpoten, tot zelfs verlamming. Dit treedt vrij snel op.

Dergelijke acute neurologische verzwakking of verlamming kan veroorzaakt worden door een discus hernia of door een ander ruggemergtrauma, zoals fibrocartilagineus embolisme (FCE). Dit is een infarct-achtige aandoening in het ruggemerg, waarbij stukjes van de discus (nucleus pulposus) in de bloedbaan van het ruggemerg terecht komen en zo een embolisme veroorzaken. Medicatie helpt in sommige gevallen, maar in andere gevallen niet.

Kan osteopathie helpen?
Ja, osteopathie kan hierbij zeker helpen. Bij een osteopathisch onderzoek van honden met dergelijke symptomen, heb ik steeds geblokkeerde wervels gevonden ter hoogte van de laatste borstwervels en de eerste lendewervels. De zenuwen die in deze regio vanuit het ruggemerg vertrekken, verzorgen heel de achterhand van de hond. Door deze regio osteopathisch te behandelen, heb je dus een effect op het zenuwstelsel en aldus op de doorbloeding. Hierdoor kunnen de spieren van de achterhand terug aansterken. Je moet de hond hiervoor wel een beetje tijd geven. Meestal komt er reactie een tweetal dagen na de behandeling en nog een paar dagen later kan de hond terug rechtstaan.

De leeftijd van de hond is niet zo belangrijk, maar wat wel heel belangrijk is, is tijd. Hoe sneller ik de hond kan behandelen, hoe meer kans op succes. Wanneer de doorbloeding reeds langere tijd verstoort is, kan ik meestal niets meer doen.

Hier een paar foto’s van honden die ik heb kunnen helpen.


Osteopathie kan echt veel meer doen voor mens en dier dan we dikwijlls denken. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen dit weten. De honden die hierboven te zien zijn, reageerden niet op de medicatie of onvoldoende, maar gelukkig hebben hun baasjes mij vrij snel gecontacteerd en dankzij de osteopathische behandeling kunnen ze terug lopen. Dat is toch echt wel fantastisch.