Je bekijkt nu Een andere kijk op hoefkatrolontsteking

Een andere kijk op hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking, de schrik van elke paardeneigenaar. Dit onderwerp ligt mij nauw aan het hart, want ik heb deze diagnose ook ooit te horen gekregen bij mijn eigen paard. Maar wat de meeste dierenartsen spijtig genoeg er nog steeds niet bij vertellen, is dat dit niet het einde  voor je paard hoeft te betekenen.

Elke hoef van een paard bevat een “hoefkatrol”. Dat bestaat uit het os naviculare, een bursa en 2 diepe buigpezen (flexor digitalis profundus en flexor digitalis superficiales). Wanneer het os naviculare is aangetast spreekt men van hoefkatrolontsteking (navicular disease).

Men gaat ervan uit dat het paard mankt door de aantasting van de hoefkatrol. De ernst van de aantasting wordt weergegeven in 4 categorieën. Ik ben er echter van overtuigd dat dat niet de reden is waardoor het paard mankt. Een verkeerde belasting van de voorbenen ligt aan de oorzaak (hoefkatrolontsteking komt meestal enkel aan de voorhoeven voor).  Deze verkeerde belasting geeft een verstoring in de doorbloeding. De hoef is het verste verwijderd en gaat dan ook het snelst hinder ondervinden van een verminderde bloedtoevoer, waardoor het os naviculare sneller gaat afslijten.

De oplossing ligt dus in het wegnemen van deze verkeerde overbelasting door het paard correct recht te richten. Ik heb het zelf mogen ondervinden met mijn eigen paard. Ik ben in de leer gegaan bij de grote specialist in België (Antoine De Bodt) en dat heeft wonderen gedaan voor mijn paard. Het leren correct rechtrichten, zodat er gelijkmatige drukverdeling is over de voorbenen en het paard zijn/haar rug optimaal kan gebruiken heeft ervoor gezorgd dat ik nog zeker 10 jaar met mijn paard heb kunnen rijden en veel aangenamer dan voordien.

Als osteopaat wil ik natuurlijk ook wijzen op het belang van een soepele en ontspannen rugspier. Hoe meer problemen het paard in zijn/haar rug heeft, hoe moeilijker het is om het paard recht te richten.

Ik vind het belangrijk om dit met mijn lezers te delen. Als jullie iemand kennen die deze diagnose onlangs te horen heeft gekregen, laat die persoon dan weten dat dit niet het einde voor zijn/haar paard hoeft te betekenen.

Lezers die meer willen weten over rechrichten verwijs ik naar www.hoefkatrol.be of www.paardenbegrijpen.nl