Behandeling

Paardenosteopathie in combinatie met Jack Meagher sportmassage

Sportmassage voor paarden

Hoe verloopt de osteopathische behandeling van je paard?

Na het aanhoren van de klachten, zal ik het paard onderzoeken om zo uit te maken waar het probleem zich situeert. Ik doe dit door de spieren en de gewrichten te controleren op spanning en beweeglijkheid. Dit gebeurt het best op een plaats waar het paard rustig is. Dat kan bijvoorbeeld in de box zijn of aan de wasplaats.

De osteopathische behandeling gebeurt door middel van zachte, manuele technieken. Dit wil zeggen dat ik enkel mijn handen en gevoel gebruik. De meeste paarden laten dit heel goed toe en gaan zich ontspannen tijdens de behandeling. Maar elk dier is anders en dus pas ik mij steeds aan het paard aan, aan wat hij/zij mij toelaat te doen. Ik neem hiervoor steeds rustig mijn tijd. De hulp van de begeleider is dikwijls nodig.

Naast manipulaties van de geblokkeerde wervels gebruik ik ook nog andere technieken om de spanning in de spieren en de fascia (bindweefsel) te verminderen, waaronder JM triggerpuntmassage en fasciale release technieken.

Bij zware triggerpunten (punten met verhoogde spierspanning), kan ik gebruik maken van een laser.

Wat mag je verwachten?

Een osteopathische behandeling gaat de oorzaak van het probleem aanpakken en niet enkel de symptomen, zoals bij pijnstillers. Een behandeling kan snel resultaat geven, maar het komt ook regelmatig voor dat het paardenlichaam tijd nodig heeft om te recupereren en om zijn evenwicht terug te winnen. Daarom is het meestal aangeraden om na de behandeling het dier een paar dagen rust te gunnen. Na de rustperiode zal men merken dat het paard rustiger, soepeler, ruimere bewegingen heeft en aangenamer te berijden is.

Het resultaat hangt natuurlijk ook af van de aard en de duur van de klacht, de leeftijd en de voorgeschiedenis van het paard, de sportdiscipline en het niveau waarop u rijdt. De beste resultaten worden verkregen als de spieren in hun normale rusttoestand zijn, dus niet opgewarmd (door training of de zon). Ook moet het paard droog zijn. Een tweede behandeling of zelfs meerdere behandelingen kunnen aangeraden worden, afhankelijk van de aard van de klachten.

Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen”, doet u er goed aan om uw paard 1 à 2 keer per jaar te laten controleren door een paardenosteopaat.

Bekijk zeker de prijzen, links en blog. Nog vragen? Neem dan zeker contact op. Ik maak graag tijd voor u en uw dier!

Dieren verdienen de beste zorgen

Betaalbaar voor iedereen

Prijzen

Hier vindt u de prijzen van Ingrid De Boelpaep voor osteopathie en sportmassage voor paarden en honden.

Links

Hier vindt u enkele nuttige links over osteopathie bij paarden en honden. Bekijk ook de opleidingen van Ingrid.

Blog

Op deze blog van Ingrid De Boelpaep leest u boeiende artikels over paarden en honden. Een aanrader !